24.5 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024

Pomana asfaltului

La doar câteva zile după ce primarul Craiovei se lepăda de licitaţiile trucate, în urma cărora asfaltarea drumurilor din Bănie se face de mântuială, pe site-ul primăriei erau postate informaţii despre noile şantiere din oraş. Majoritatea sunt deschise tocmai de firmele de care s-au săturat şi primarul, şi craiovenii şi care cârpesc Bănia an de an, de aproape un deceniu.

 

Gaşca antreprenorilor care controlează asfaltarea Craiovei încă din anii ’90 s-a înfipt adânc în bugetul local şi în 2008. După ce au rumegat pleaşca de campanie, de 60 de milioane de lei, pusă în joc de primărie pentru modernizarea câtorva mari artere ale oraşului, trei dintre constructorii abonaţi la trezorerie sunt acum la desert: 12 milioane de lei pentru lucrări de întreţinere a drumurilor şi trotuarelor din Bănie. Ancorad SA, Domarcons SA şi Erpia SA sunt firmele care vor încasa aceşti bani, adică trei dintre cele patru societăţi de casă ale municipalităţii care au supravieţuit tuturor legislaturilor. Aceste firme, împreună cu SCT Bucureşti, au câştigat, participând în diverse combinaţii, majoritatea licitaţiilor pentru lucrările de asfaltare şi întreţinere din 2008, în total – 72 de milioane de lei. Implicarea lor în campania de toamnă a asfaltării a fost anunţată chiar pe site-ul Primăriei Craiova, în preajma conferinţei de presă la care primarul Craiovei, Antonie Solomon, declara că nu mai doreşte „lucrări de mântuială şi licitaţii trucate“. „În Craiova, ne-am propus să realizăm lucrări de investiţii care să reflecte o preocupare mai bună din partea celor care le realizează. Am fost şi în alte oraşe şi pot să spun că am rămas blocat de modul cum s-a muncit, şi vorbesc în special de infrastructura rutieră“, a mai spus Antonie Solomon, în conferinţa de săptămâna trecută. Despre firmele menţionate, Solomon spunea pe 13 iunie 2008, observând modul greoi de lucru: „Nu-mi convine acest stil de atac pe zece fronturi: se mută de la o zi la alta, că fac colo 1.000 de metri, după aceea fac dincolo 1.000 de metri, că aşa au stabilit ei în asociaţiile lor cu care au câştigat licitaţiile. Eu nu spun acum că vor termina sau nu până în august, spun că sunt îngrijorat, fiindcă aşa cum lucrează acum nu par că sunt foarte interesaţi, iar noi vom folosi toate mijloacele pe care le avem la îndemână ca să sancţionăm orice tragere de timp şi orice lucrare defectuoasă“. Reprezentanţii societăţilor acuzate suţineau însă că, dimpotrivă, lucrul în asociaţie are mai mare randament, fiindcă firmele se pot susţine una pe alta.

 

„Intrusul“

 

Craiovenii mai au de îndurat cel puţin până în noiembrie prestaţia frăţiei asfaltului. Potrivit site-ului primăriei, Ancorad, Erpia şi Domarcons vor lucra pe străzile Avram Iancu, Renaşterii, Olteţ, Dimitrie Gerota, Ştefan cel Mare, Păltiniş, Câmpia Islaz şi Mihai Eminescu, termenele de execuţie fiind stabilite între 15 septembrie şi 15 octombrie. Aceasta ar putea fi însă ultima suflare a găştii, fiindcă în cursa pentru asfaltarea străzilor din Bănie a apărut în acest an un nou combatant. Delta ACM Bucureşti a câştigat un contract de 600.000 de lei, pe un proiect propriu de modernizare a străzilor şi trotuarelor din cartierele Calea Bucureşti, Craioviţa Nouă şi Brazda lui Novac, fără a intra în coaliţia asfaltului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII